• Kardelen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Yürüme Robotu-Robotik Rehabilitasyon

Robotik fizik tedavi

1. Robotik fizik tedavi nedir?

Robotik fizik tedavi ya da robotik rehabilitasyon özellikle yürüme ve el kol kullanım bozukluklarında yeteneğin yeniden kazanılması amacıyla uygulanan oldukça etkili bir fizik tedavi yöntemidir. Son yıllarda teknolojilerin ilerlemesi ile rehabilitasyon alanında da robotik cihazlar ve sanal gerçeklik uygulamaları kullanılmaya başlanmıştır.

2. Yürüme robotu nedir? Robotik yürüme tedavisi nedir?

Yürüme robotu, yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalara bir robotik cihaz yardımıyla yürüme yeteneğini yeniden kazandırmayı veya hastaların yürümesini düzeltmeyi hedefleyen bir fizik tedavi yöntemidir.

Yürüme robotunun uygulanabileceği hastalıklar;

  • Felç – İnme
  • Alzheimer hastalığı 
  • Beyin hastalıkları 
  • Boyun ve bel bölgesinden omurilik felci 
  • Parkinson hastalığı 
  • Geriatrik hastalar (Yaşlılığa bağlı hareketsizlik) 
  • Beyin hasarı 
  • Nörolojik hastalıklar
  • Ağır yaralanmalar 
  • Kalça-diz protez ameliyatları sonrası 
  • Ön çapraz bağ ameliyatı sonrası 
  • Multipl Skleroz (MS)
  • Yürüme bozukluğu olan hastalar

Robotik yürüme tedavisi hastalığın erken döneminde pasif yürüme ve ileri dönemde aktif yardımlı yürüme olmak üzere 2 başlıkta toplanır.

2.1. Robotik yatak sistemi Erigo Pro

Robotik yatak sistemi Erigo Pro, hareket edemeyen ve yatağa bağımlı hastaların erken döneminde yoğun fizik tedavi olanağı sağlayan ilk robotik yatak sistemidir. Erken dönemde hasta robotik yatak sistemi Erigo Pro yardımı ile yavaşça dik durmaya alıştırılır. Bu aşamada tansiyon ve kalp damar hastalıkları dikkate alınmalıdır. Bir yandan da eklemlerde sertlik ve kısıtlılık gelişmesini önlemek için robotik ayaklar yardımı ile pasif yürüme eğitimine başlanır.

2.2. Lokomat ne demek? Yürüme robotu Lokomat

Hasta fizik tedavinin ileri döneminde aktif yardımlı robotik yürüme tedavisine Lokomat ile devam eder. Yürüme yeteneğini kısmen veya tamamen kaybetmiş hastalarda tekrar yürüme yeteneğinin kazanılmasına yardımcı olan dünyadaki en gelişmiş robotik yürüme sistemine LOKOMAT denir. 


Yürüme robotu Lokomat gelişmiş bir sensör ve sanal gerçeklik sistemi ile entegre bir sistemdir. Hastanın yerçekimine karşı vücut yükü askılar yardımı ile alınarak hastanın aşırı yüke bağlı eklem ve omurga problemleri yaşaması önlenir. Robotik sensörler yardımı ile hastanın yapabildiği hareketler ve kas gücü algılanarak ekrandaki grafiklere yansıtılır. Hastanın yapamadığı hareketler robotik ayaklar yardımı ile desteklenir. Hastanın karşısındaki ekranda vücudunu temsil eden bir insan grafiği vardır.  Sensörler yardımı ile algılanan hareketler ekrandaki insan grafiğinde simüle edilir ve hastanın ekranda çeşitli oyunlar eşliğinde yürüme kabiliyetinin geliştirilmesine çalışılır.

3. El kol robotu Armeo-Power

El Kol Robotu, kol ve elde fonksiyon bozukluklarında kullanılan, kol ve eldeki kullanma kabiliyetini arttırmayı hedefleyen robotik fizik tedavi yöntemidir. Armeo Power fizik tedavi ve rehabilitasyonun erken döneminden itibaren el ve kolun hareket bozukluklarında kullanılabilen bir tür robotik fizik tedavi cihazıdır.

Hastanın eliyle cisim kavraması, yemek yemesi, kıyafet giyip çıkarma gibi günlük aktivitelerini geliştirmesine yardımcı olur. Ağır hareket bozukluğu olan hastalar da dahil olmak üzere erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyona katılımı sağlamaktadır.

4. Robotik fizik tedaviye ne zaman başvurulmalıdır?

Normal sağlıklı bir yaşam şekline mümkün olan en yakın düzeyde fonksiyonel kazanım için hastalıktan hemen sonra kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programına başlanmalıdır. Bu fizik tedavi sürecinin içinde robotik fizik tedavi olması tedavi etkinliğini artıran önemli bir yaklaşımdır.

Mümkün olduğunca erken başvuru önemlidir. Ancak son yıllarda beyinde rezerv hücrelerin bulunduğu ve iyi bir rehabilitasyon programı ile bunların yeniden şekillenerek yeni görevlerin öğrenilebileceği ispatlanmıştır. Bu bilgiler ışığında her dönemde yapılacak kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programından hastanın fayda sağlayabileceği bilinmektedir.


Randevu Al