• Kardelen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Manuel Tedavi

Manuel Tedavi

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladık. Özellikle fizyoterapistler tarafından uygulanan, Dünya’da da geliştirilmesini ve kuruculuğunu fizyoterapistlerin yaptığı önemli, başarılı bir tıp alanı. Sağlık alanında her geçen gün farklı bir yeniliğin hayata geçirildiği günümüz şartlarında modern toplumun gerekliliklerine uygun olarak dizayn edilen manuel terapi gibi bir takım hizmetler bu alandaki boşluğu dolduruyor. Kökeni tıbbın babası ve öncüsü Hipoktarat’a kadar dayanan bir metot olması önemi ve kıymetini bir kat daha arttırmakta. Antik çağlardan bu yana vücut üzerinde fizyolojik ve anatomik olarak gelişen deformitenin fizik tedavi niteliğinde rehabilitasyonunu sağlayan manuel terapi, holistik yaklaşım çerçevesinde değerlendirilen bir bilim dalıdır.

Günümüzde giderek yaygınlaşan bu uygulama birçok rahatsızlığın giderilebilmesine olanak sağlamaktadır. Bütün kas, sinir, fasya ve iskelet sisteminde ellerin kullanıldığı yöntemlerle sağaltımını sağlayan manuel terapi yöntemi, özellikle batı dünyasında tıbbi tedaviye destek olarak önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemizde yeni sayılabilecek Dünya’da ise bir hayli eski uygulamalardan olan ortopedik manipulatif fizyoterapi, bu uygulama aslında fizik tedavi kapsamında uygulanan metotlardan bir tanesidir.

Manuel Terapi Nedir
Manuel terapi nedir ? Ortopedik Manipulatif Fizyoterapi, diğer adıyla manuel terapi olarak da biliniyor. Fizyoterapi’de OMT uygulamaları olarakta karışınıza çıkabilmektedir.

Yüzyıllardır kullanılan bu terapi yönteminin kökeni tıp biliminde öncü olan Hipokrat’a dek uzanıyor. Sadece ellerin kullanıldığı bu metotta alanında uzman fizyoterapistler düzenli seanslar halinde uygulama yapıyor. Manuel terapi, birçok kas, sinir ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında kullanılıyor. Tıbbi tedaviyi destekleyici olarak kullanılan ortopedik manipülatif fizyoterapi, uzman fizyoterapistler tarafından geliştirilen ve bütüncül yaklaşım çerçevesinde ele alınan bir bilim dalı.

Ameliyatsız Fıtık Tedavisi ‘Manuel Terapi‘
Manuel terapi, günümüzde birçok kas problemleri, iskelet sistemi rahatsızlıkları ve omurga tedavisi için kullanılıyor. Bu tedavide herhangi bir ilaç, iğne ya da ameliyat uygulaması yapılmıyor. Tamamen doğal bir tedavi olmakla birlikte; vücuttaki ağrıları azaltmaya ve hareket kabiliyet verimliliğini artırmaya yarıyor. Hareket sisteminde problem olan kişilerde ağrı, duruş bozuklukları ve fonksiyonel işlev sorunları görülür. Bel fıtığı, boyun fıtığı ya da sırt fıtığı problemlerine bağlı olarak hareket zorlukları yaşayan ve kronik ağrılar çeken kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla manuel terapi metodu başarılı bir şekilde uygulanır.

Manuel Terapi Nasıl Yapılır
Toplumda; ‘sırt kütletme’, ‘boyun kütletme’, ‘bel kütletme’, gibi isimlerle tanımlanan manuel terapi, uzman fizyoterapist ve hekimlerce uygulanması gerekir. Çeşit özel teknikler ve sadece el yordamıyla uygulanır. Öncelikle bilinmesi gerekir, hastalıkların tanı ve teşhisi hekim tarafından konulur. Manuel terapi; tanı sonrası doktor ve fizyoterapist uygun görürse fizik tedavi desteği olarak manuel terapi yöntemiyle ilerleyebilir. Manuel terapi sağlık profesyonelleri tarafınca gerekli testler yapmadan uygulandığı takdirde ölümle dahi sonuçlanabilecek önemli bir uygulama biçimidir.

İnsan yaradılışı itibariyle hareketli bir canlı. İnsan vücudu birçok omurilik ve hareket imkanı sağlayan kas ve kemiklerden oluşur. Hareket sistemini destekleyen organlar, kaslar ve kemik sistemleri zaman içinde fonksiyonlarını kaybedebilir ya da yapılarında işlevsel sıkıntılar meydana gelebilir. Bu problemler;

Bel fıtığı,
Boyun fıtığı,
Sırt fıtığı,
Ağrı,
Sinir sıkışmaları,
Dokularda rahatsızlığa sebebiyet veren zedelenme,
Tüm vücutta büyük öneme sahip fasya yapıalrının gerginlikleri olarak sayılabilir.
Hayat kalitesini etkileyen bu problemler çeşitli hastalıklara sebep olur. Daha sağlıklı, dinç ve hareketli bir yaşam için manuel terapi desteği almak gerekiyor.

Manuel Terapi Nasıl Uygulanır
Günümüzde çalışma ve yaşam koşullarının değişmesi, masa başı çalışmanın yaygınlaşması, hareketsiz yaşam sürmek gibi birçok faktör bel ve boyun fıtığı riskini kaçınılmaz hale getirdi. Sürekli bilgisayar başında , gün boyu aynı pozisyonda oturan çalışanlar ve uzun yol sürücülerinin ortak derdi kronik ağrı ve fıtıklardır. Çok genç yaşlarda bile ortaya çıkabilecek omurga problemleri fizyoterapistler tarafından çözülebilir. Manuel terapi, sağlıklı ve ağrısız bir yaşam için gereklidir. Manuel terapi, hiçbir mekaniğe ihtiyaç duyulmaksızın sadece elle uygulanır. Hastanın ihtiyacına ve rahatsızlığına göre seans ve seans aralığı belirlenip tedavi gerçekleştirilir. Ancak bu noktada güvenilir uzman fizyoterapistlerden yardım almalısınız. ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kliniği İstanbul manuel tedavide dünya standartlarını ve kanıta dayalı çalışmaları kişiye özel metodlarla uyguluyor. Sağlıklı ve ağrısız bir yaşam mümkün, siz de tüm ağrılarınızı ameliyatsız ve acısız bir şekilde geride bırakmak istiyorsanız; ABS ile iletişime geçebilir, online olarak kolayca randevu alabilirsiniz.

Manuel Terapi Hangi Rahatsızlıklarda Etkilidir
Manuel terapi hangi hastalıklarda etkilidir diye araştırdığınızda da; yüzyıllardır hem doğu hem de batı tıbbında herhangi bir makine, alet, iğne ve ameliyat türü kullanılmadan uzman terapistler tarafından fizyoterapi merkezlerinde yapılır. Başta eklem sertliği, kas gerginliği, fıtık gibi şikayetleri olan kişiler için manuel terapi uygulaması uygundur. Manuel terapinin amacı sorunlu bölgedeki ağrının azaltılması, eklemlerin, yumuşak dokuların ve sinirlerin hareket kabiliyetini iyileştirmektir. Manuel terapi uygulaması, herhangi bir mekanik araç kullanılmadan sadece eller kullanılarak yapılır. Masaj yöntemiyle de kombine edilerek ağrı ve hasar olan kaslarda gevşeme sağlamak, hasarlı dokunun iyileşme hızını artırmak için farklı hızlarda hareketlerle dokulara basınç uygulanır.

Manuel Terapi Kaç Seans Yapılmalı
Manuel terapi uygulamalarında seans sayısı mevcut probleminize göre değişiklik gösterebilir. Probleminizin kronikliğine göre manuel terapi seans sayısı değişir. Uygulama ve etkinliği bakımından probleminize göre çok hızlı bir şekilde etki sağlasada kalıcı bir iyileşme için zaman gerekir. Manuel terapi uygulamalarında fizyoterapistinizin değerlendirmesi ile birlikte mevcut probleminize yönelik nasıl ve kaç seans manuel terapi uygulaması yapılacağına karar verilir.

Manuel Terapi Faydaları Nelerdir
Manuel terapi uygulaması, temel olarak eklemlerdeki blokajları ortadan kaldırmak amacıyla kullanılır. Amaç, eklem hareketliliğini ve ağrısız bir şekilde hareket edebilmeyi sağlamanın yanı sıra eklem içinde daha iyi bir dolaşım sağlamaktır.

Blokajların (kısıtlılık) ortadan kalkmasıyla omurga normal hareketliliğini geri kazanır. Başta diz, dirsek, kalça, el bileği gibi eklem ağrıları, bel kayması, omurilikte çökme, skolyoz, miyofasyal problemler, tenisçi dirseği (lateral epikondilit), kas ağrıları ve spazmlar için kullanılır. Etkileri şu şekildedir;

Ağrıda hafifleme,
Eklem hareketliliğinde normalleşme,
Doku onarımını hızlanma,
Doku stabilizesini ve uzayabilme kabiliyetinde artış,
Yumuşak doku iltihabında azalma,
Kas gerginliğinde azalma,
Eklemin temel hareket kabiliyetini geri kazandırma,
Hareket ve egzersiz terapisinde ilerleme,
Manuel Terapi İle Fıtık Tedavisi
En eski tedavi yöntemleri arasında olan manuel terapi, kas ve iskelet rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Manuel terapinin temel amacı herhangi bir ilaç kullanmadan elle terapi yöntemiyle bel fıtığı, boyun fıtığı, omurilik daralması gibi hastalıkları iyileştirmektir. Ortopedik manipülatif fizyoterapi yönteminde bası ve germe tekniklerini kullanarak iğnesiz, ameliyat olmadan veya ilaç kullanmadan tedavi uygulanır. Teşhis doktor tarafından konulur ve fizyoterapiye özgü metotlarla terapi programları kişiye özel bir şekilde ayarlanır. Terapi sayesinde bel fıtığı problemi %97-98 oranında ameliyat olmadan uzman fizyoterapistler tarafından iyileştirilebilir. Uygulanan fizyoterapi metotları insanların sağlığı göz önüne alınarak dünya standartlarına uygun şekilde yapılır. Elle tedavi olarak bilinen bu fizyoterapiye özel yöntem sağlıklı ve ağrısız bir şekilde sağlığınıza kavuşmanızda yardımcı olur. Acısız ve kısa süre içerisinde bel fıtığı rahatsızlığını gidererek ağrısız bir hayata ulaşabilirsiniz.

Manuel Terapi Sonrası Ağrı Olur Mu
Hareket etmeyi kısıtlayan bel fıtığı, manuel terapi ile tedavi edilerek insanların daha kolay hareket etmesine yardımcı olur. Eklemlerin esas hareket kabiliyetlerini yitirmeleri ya da fizyolojik ve anatomik hareketlerdeki engellenmeler manuel terapi ile kolayca tedavi edilebilir. Bu durumda elle çekme ya da burma gibi hareketler uygulanır. Bu sayede eklemlere anatomik ve fizyolojik açılar geri kazandırılır. Bel fıtığı tedavisinde manuel terapi yönteminin birçok avantajı vardır. Manuel tedavide iyileşme süreci diğer yöntemlere göre daha hızlı ve acısızdır.

Tedavi süresi birçok yönteme göre daha kısa sürer. Bu sayede hızlı bir şekilde kişi sağlığına kavuşur. Manuel terapi uygulandığında ilk seanstan itibaren iyi sonuçlar verir, ağrı veya gerginlik azalır ve hareket yeteneği artar. Tedavi uzman fizyoterapist tarafından uygulanır ve başarı oranı diğer tekniklere göre daha fazladır. Hasarlı olan bölge direkt olarak elle tedavi edilir. En büyük avantajlarından birisi ise manuel terapide herhangi bir yan etki bulunmaz. Bel fıtığı, bel kayması, boyun düzlüğü, eklem problemleri, kas yırtılması, donuk omuz, boyun fıtığı ve daha birçok rahatsızlıkta etkin tedavi yöntemidir.

Manuel Terapi Kimlere Uygulanmaz
İnsanların hareket etmesini sağlayan kas ve iskelet sistemi sabit eklemler sayesinde hareket eder. İskeleti destekleyen kas ve dokularda zaman içerisinde kireçlenme, fıtık, doku zedelenmeleri vb. hastalıklar meydana gelir. Yaşam kalitesini düşüren bu durumlar insanların hareket kabiliyetini kısıtlar. Bu durumlarda sağlıklı yaşam için ağrısız bir hayat yaşamanızı sağlayan manuel terapi yöntemi büyük rol oynar. Manuel terapiye başlanmadan önce uzman fizyoterapistler olası risklerin önüne geçmek amacıyla terapi uygulanacak bölgenin tüm kemik, kas ve sinir hasarlarını tespit ederler. Manuel tedavide ilaç kullanılmadığı için bazı tedavi yöntemlerinde sorun teşkil eden şeker, kalp, tansiyon vb. hastalıklar manuel terapide herhangi bir sorun oluşturmaz. İstanbul manuel tedavi merkezi arayanlar çin ABS, hekim tarafından yapılan tetkiklerin ardından kişiye özel tedaviyi başlatır. Siz de ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi‘ne başvurarak bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz, fibromiyalji, kifoz vb. rahatsızlıklarınıza ameliyatsız ve zahmetsizce çözüm bulabilirsiniz.

Manuel Tedavi Nedir
Manuel tedavi nedir peki ? Manuel tedavi, manuel terapi demektir. Hiç bir farklılık ya da değişiklik yoktur. Tıpkı manuel terapi gibi; lk çağlardan bu yana insanlar, elin şifa verici etkisinden faydalanırlar.

Modern tıbbın kurucusu olarak bilinen Hipokrat’ın kas iskelet tedavisinde kullandığı yöntemlerin bir kısmı bugün hala kullanılmaktadır. Manuel terapist, geçmiş deneyimlerden faydalanmasının yanında kullandığı yeni nesil tekniklerle ağrısız tedavi yöntemlerini hastalara uygular. Kullandığı tekniklerin dünya standardında olması ve tıp tarafından da kabul edilmiş olması ise tedaviye olan güveni pekiştirir.

İnsanlar yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ya da boyun ağrısı çekerler. Bu ağrıların bir kısmı ciddi patolojik bulgu içerse de çok büyük bir kısmını sebebi; kontrolsüz hareket, hareketsiz yaşam, ağır kaldırma gibi nedenlere dayanır. Ağrıların sürekli olması hastaların günlük yaşamlarını olumsuz etkiler. Tam da bu noktada manuel fizyoterapi devreye girebilir; bel fıtığı, boyun fıtığı kaynaklı ağrıların yaklaşık % 98 oranındaki kısmını ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilir. Tüm bu bilgiler ışığında manuel terapist nasıl bir tedavi uygular sorusu aşağıdaki şekilde cevaplanabilir.

Hastanın sıkıntı yaşadığı bölgedeki yumuşak doku ve kaslara özel teknik ve metotlarla fizyoterapiye özgü uygulamalar ile dokunun rahatlamasını sağlar.
Ağrılı bölgedeki kan dolaşımının artmasına yardımcı olurken hasarlı dokudaki iyileşmenin hızlanmasını sağlar.
Uyguladığı yöntemler, hastanın durumuna göre, farklı hız seviyeleri ve teknikleri içerir. Manipülasyon yöntemiyle kemik ve eklemleri yavaştan hızlıya, hafiften kuvvetliye olacak şekilde büker, çeker ve iter.( Halk diliyle) Burada bilinmesi gereken mutlaka uzman tarafından uygulanmasıdır.
Manuel Terapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?
Manuel tedavileri kas ve eklemlerle ilgili birden fazla hastalığı uyguladığı etkisi kanıtlanmış tekniklerle iyileştirme konusunda uzman fizyoterapistlerdir. Aşağıdaki rahatsızlıklar, manuel terapi ile tedavi edilebilir.

Kas yırtılması,
Eklemlerde oluşan sorunlar,
Bel fıtığı ve bel kayması,
Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi,
Bel düzleşmesi,
Kanal daralması,
Piriformis sendromu tedavisi,
Siyatik sinir ağrısı,
Kalça çıkığı ve kalça protezi sonrasında oluşan ağrılar
Tenisçi dirseği hastalığı,
Romatizmal ve romatolojik hastalıklar,
Migren,
Kronik baş ağrısı gibi problemlerde başarıyla uygulanabilir.
Manuel Terapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Herşeyden önce belirtilmesi gerekir ki manuel terapi’nin uygulanacağı hastalıklarda hekim teşhis ve tanısı önceliği gerekmektedir. Sonrasında ise hastanın fizyoterapist’i tarafından da uygunluğunun değerlendirilmesi ile manuel fizyoterapi uygulamalarına dahil edilebilir. Özellikle kronik bel ağrıları, boyun ağrıları, omurga problemleri, eklem ve kassal problemler, sinir sıkışmaları ve yumuşak doku zedelenmelerinde, sakroilyak eklem disfonksiyonu gibi rahatsızlıkların tümünde ve rehabilitasyonunda uygulanan manuel tedavi yöntemi, sinir, kas ve iskelet yapısının ayakta kalmasını sağlayan önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bu terapi yöntemi ile tedavisi sağlanan sorunları kısaca izah etmek gerekirse;

Boyun fıtığı,
Bel fıtığı,
Omurilik Daralması,
Kanal Daralması,
Spondilolistezis ( Bel Kayması ),
Tüm eklem blokajları (kısıtlılık) ve eklem problemleri,
Kas ve yumuşak doku zedelenmeleri (yırtılma vs.),
Omuz problemleri,
Kalça protez uygulaması sonrasında,
Osteoartrit (kireçlenme) problemlerinde,
Fibromiyalji,
Romatizmal rahatsızlıklar,
Tüm eklem ve hareket kısıtlılıkları,
Karpal Tünel Sendromu,
Skolyoz,
Kifoz,
Postür(Duruş) Bozuklukları,
Siyatik sinir sıkışması,
Priformis sendromu tedavisi,
Migren rahatsızlığı,
Çene eklemi rahatsızlıkları,
Bruksizm (Diş sıkma),
Miyofasiyal ağrı sendromu,
Tetik nokta hastalığı,
Kronik kas spazmı,
Gibi birçok sorun ve şikâyetler sayılabilir. Hastanın mevcut medikal tedavisine destek olarak oldukça etkili bir yöntem olan manuel terapi, özellikle teşhis ve tanısı hekim tarafından koyulmuş olan kas, iskelet özellikle eklem sistemi rahatsızlıklarında cerrahi müdahale öncesinde mutlaka bir fizyoterapist değerlendirmesi ile hastanın uygunluğu söz konusu ise denenmesi gereken bir yöntem.

Manuel Terapiyi Kimler Uygular
Manuel terapi yönteminin popüler bir yöntem olmasının nedenleri arasında hiç kuşkusuz uygulamada tamamen ellerin kullanılması ve tüm kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının sağaltımını gerçekleştiriyor olmasının büyük rolü bulunuyor. Hiçbir cihaz, iğne veya ilacın kullanılmadığı manuel terapi doğal ve yan etkisi olmadığından günümüzde giderek daha fazla tercih edilen bir uygulama.

Uzman Manuel Terapist tarafından doku sıvılarını harekete geçirmek, omurgayı saran dokunun gerekli düzeyde basınç ile fonksiyonlarının normalleşmesini sağlamak manuel terapide fizyoterapistin ilk olarak hedeflediği olgulardır. Aynı zamanda Nöromüsküler refleks bozuklukları ile ortaya çıkan ağrı semptomlarının giderilmesini sağlayan manuel terapi mevcut tıbbi tedaviye konunun uzmanı tarafından uygun bulunması halinde eşlik eder. Bu noktada bilinmesi gereken kişinin hangi türde ağrı şikayetleri olursa olsun öncelikle bu şikayetlere sebep olan sorunun tıbbi olarak tespitini yapması ve tıbbi olarak bir hekim tarafından durumunu belirlemesidir.

Bunun ardından uzman tarafından manuel tedavi yönteminin uygun görülmesi halinde başvurulacak bir yöntem olduğu unutulmamalıdır. Gerekli tetkikleri yapmadan direkt olarak fizik tedavi, fizyoterapi veya manuel terapi yöntemlerini kullanmak doğru bir davranış değildir. Çünkü bu yöntem doğal şekilde ortaya çıkan ve tıbbi olarak teşhis edilememiş fonksiyon kayıpları ve hareket kabiliyetinin işlevini tekrar kazanmasını ve iyileşmesini sağlamaya yönelik bir uygulamadır.

Manuel Terapi Nasıl Uygulanır ?
İnsan anatomisi gereği birçok ekleme sahip hareketli bir varlık. Bu hareketliliği sağlayan vücudumuzda bulunan kas ve iskelet yapısındaki oynar, yarı oynar ve oynamaz denilen sabit eklemler sayesinde hareket eder ve yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılarız. İskelet yapısını destekleyen kas ve bunlara bağlı tüm organ ve doku zaman içerisinde fıtık, kireçlenme, bağ ve doku zedelenmeleri, fasya gerginlikleri, sinir sıkışmaları gibi çeşitli deformasyonlara maruz kalır. Yaşam kalitesini düşüren ve hareket kabiliyetini kısıtlayan bu tip rahatsızlıklar kişinin hayat şartlarını olumsuz yönde etkiler ve yaşam kalitesini düşürür. Sağlıklı bir yaşamın sırrı ağrısız ömür olduğu için manuel terapi bu durumda bir kat daha fazla önem kazanıyor.

Özellikle eklemlerde ortaya çıkan ağrılı durumların manuel terapi yöntemi ile aşılması kişinin yaşamsal fonksiyonlarına devam edebilmesini sağlayan manuel terapi yöntemi fizik tedavi alanında önemli bir görevi üstlenmiş durumda. İhtiyaca göre manuel terapist tarafından belirlenecek seanslar, seans aralığı ve seans sayıları ile sadece el kullanılarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Mevcut anatomik mekanizmanın tamamen düzeltilmesine ve manipülasyon (itme) teknikleri ile mobilizasyonun (hareketlendirme) teknikleri ile blokaj yani kısıtlılık ve dokusal gerginliğin olduğu hareketsiz bölgenin yeniden doğru hareket fonksiyonların yerine gelmesine kadar devam ettirilir.

Ağrı Tedavilerinde Başarılı Fizyoterapi Uygulamaları
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi, sedanter denilen hareketsiz yaşamın artması ve beslenme bozukluklarının daha sık görülmesiyle başlayan bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı herkesin yaşamı boyunca mutlaka yakalanacağı bir problem halini almıştır. Masa başı çalışan bireylerde cinsiyet farketmeksizin, özellikle şirket veya büro çalışanlarının uzun zaman bilgisayar başında kalmasıyla ortaya çıkan mekanik bozukluğun sonucu mutlak omurga problemleri olarak sonuçlanmaktadır. Ayrıca bu tip kronik problemler uzun yol şoförlerinde de ağırlıklı olarak ortaya çıkmaktadır. Boyun, bel ve sırt bölgesinin bütünsel olarakta omurga denilen ana iskelet yapının hareketsiz kalması ve buna bağlı olarak gövde bölgesinde kan dolaşımının zayıflamasına bağlı olarak gelişebilen bu rahatsızlık aynı zamanda genetik yatkınlık ve ya davranış yanlışlıkları ile de ortaya çıkabilmektedir.

Bel Fıtığı Nedir ? Boyun Fıtığı Nedir ?
Boyun ve bel omuru içerisinde bulunan disk dokusunun zamanla deforme yani yıpranma olmasının yanı sıra travmatik bir durum ile de ortaya çıkabilen fıtık, bu yumuşak disk dokunun omurga aralığındaki eklem yapıdan dışa sarkması neticesinde başta omurga siniri olmak üzere bu bölgede bulunan diğer dokulara baskı yapması ile semptomlara sebep olur. Dolayısıyla omurganın anatomik yapısını oluşturan su ve kollajen yapıda bulunan bu yumuşak doku yapısına sahip diskler ne şekilde olursa olsun her türlü deformasyonda kişinin yaşam kalitesini etkileyen, bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi problemler ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Dikkatli bir yaşam ve zamanında müdahale ile bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden lütfen teşhis ve tanı için önce hekiminize, sonrasında ise fizyoterapistinize danışın.

Omurga Problemlerinde Etkili Tedavi
Skolyoz ve kifoz gibi omurgayı direk etkileyen rahatsızlıklar gibi altta yatan başka rahatsızlıklarında etkileyebileceği boyun ve bel fıtığı hastalıkları yaş ilerledikçe daha fazla rahatsızlık vermeye başlar. Ayrıca omuza asılan ağır çantalar veya sırt çantaları uzun dönemde boyun fıtığına sebep olan yanlış uygulamalar arasında da sayılabilir. Manuel tedavi yöntemiyle bel fıtığı tedavisi yada boyun fıtığı tedavisi, fizyoterapist tarafından gerekli ayarda basınç uygulaması, fonksiyonel hareketliliği sağlayacak el teknikleri ve doğru hareketlerle bölgedeki deformitenin ve disfonksiyon denilen fonksiyon bozukluğunun giderilerek, meydana gelen yapısal bozukluğun eski haline getirilmesini amaçlar. Ayrıca bütüncül bir bakışla tüm omurga sistemi üzerinde kontrollerin yapıldığı uygulamada bir birini tetikleyen bir durum varsa bu durumu ortaya çıkarması açısından da manuel terapi farklı, doğal ve fonksiyonel bir çözüm sunmaktadır.


Randevu Al